Rijbewijs C/D/E (groot rijbewijs)

Voor het aanvragen of verlengen (elke 5 jaar) van een “groot rijbewijs” voor vrachtwagen (categorie C) of autobus (categorie D) dient u een medische keuring te ondergaan, uitgevoerd door een geregistreerde bedrijfsarts.

Vraag de keuring tijdig aan, omdat de wachttijd voor afhandeling van uw aanvraag bij het CBR tot wel 4 (vier) maanden kan oplopen.

U neemt het volgende mee naar de keuring

  • "Eigen verklaring" van het CBR.  Deze kunt u tegen betaling op hun website downloaden. Of is deze tegen betaling via uw gemeente verkrijgbaar;
  • rijbewijs of een ander geldig identiteitsbewijs;
  • eventuele bril/contactlenzen (inclusief de sterkte, lenzendoosje en vloeistof);
  • eventuele medicijnen of brieven van specialisten.

Na de keuring

De bedrijfsarts geeft een geneeskundige verklaring af. Deze stuurt u samen met uw Eigen Verklaring op naar het CBR. Het CBR bepaalt op basis van de geneeskundige verklaring of aanvullend onderzoek door een specialist nodig is of u wordt gevraagd om een rijtest af te leggen.

Betalingswijze

Na de keuring kunt u via PIN betalen.

Uitslag

De uitslag wordt per brief door het CBR aan u meegedeeld. Er zijn drie beslissingen mogelijk:

Geschikt: u kunt het rijbewijs laten vernieuwen op het gemeentehuis.

Geschikt met beperkende bepalingen: u kunt het rijbewijs laten vernieuwen maar hierop worden bepaalde voorwaarden opgenomen waaronder u een motorrijtuig mag besturen. Voorbeelden van deze beperkingen zijn: een verplichte bril (code 0106), een verplichting tot automaat (code 1503) of een kortere geldigheidsduur van het rijbewijs (na het 70e levensjaar is die één tot drie jaar).

Ongeschikt: u krijgt geen Verklaring van geschiktheid en kunt uw rijbewijs niet laten vernieuwen. U kunt hiertegen in beroep gaan.

Het CBR geeft haar beslissing ook door aan de Dienst Wegverkeer (RDW) voor het Centraal Rijbewijzen- en Bromfietscertificatenregister.

Onze tip: begin op tijd !

Start op tijd met de keuringsprocedure. De wachttijd bij het CBR kan oplopen tot 4 maanden. U kunt de keuring overigens ook eerder, tot maximaal een jaar van tevoren plannen. De Verklaring van geschiktheid voor uw nieuwe rijbewijs is namelijk 1 jaar geldig.

Te laat?

Als u te laat bent en uw rijbewijs verloopt, dan rijdt u onverzekerd rond.

Wilt u meer weten?

Uw vragen zien we met belangstelling tegemoet.
Als u onderstaand formulier invult, dan nemen wij snel contact met u op.

Voor het maken van een afspraak kunt u ons ook bellen via 0523 - 27 29 26.