Rijbewijskeuring A/B en B/E

De rijbewijs- of medische keuring is bedoeld om vast te stellen of iemand lichamelijk en geestelijk voldoende gezond is om veilig en zelfstandig een voertuig te kunnen besturen.

U neemt het volgende mee naar de keuring

  • "Eigen verklaring" van het CBR. Deze kunt u tegen betaling op hun website downloaden. Of is deze tegen betaling via uw gemeente verkrijgbaar;
  • rijbewijs of een ander geldig identiteitsbewijs;
  • eventuele bril/contactlenzen (inclusief de sterkte, lenzendoosje en vloeistof);
  • eventuele medicijnen of brieven van specialisten.

Na de keuring

Na de keuring mag de keuringsarts geen uitspraak doen over uw medische geschiktheid. De keuringsarts schrijft zijn bevindingen in het Geneeskundig verslag dat samen met uw Eigen verklaring naar het CBR wordt gestuurd. 

Betalingswijze

Na de keuring kunt u via PIN betalen.

Doorverwijzing

Soms wil het CBR meer informatie naar aanleiding van het Geneeskundig verslag. U kunt dan worden verwezen naar een medisch specialist. Ook kunt u verplicht worden gesteld een rijtest af te leggen bij een deskundige van het CBR. Uw keuringsarts zal u informeren over wat u in zulk soort gevallen kunt verwachten.

Uitslag

De uitslag wordt per brief door het CBR aan u meegedeeld. Er zijn drie beslissingen mogelijk:

Geschikt: u kunt het rijbewijs laten vernieuwen op het gemeentehuis.

Geschikt met beperkende bepalingen: u kunt het rijbewijs laten vernieuwen, maar hierop worden bepaalde voorwaarden opgenomen waaronder u een motorrijtuig mag besturen. Voorbeelden van deze beperkingen zijn: een verplichte bril (code 0106), een verplichting tot automaat (code 1503) of een kortere geldigheidsduur van het rijbewijs (na het 70e levensjaar is die één tot drie jaar).

Ongeschikt: u krijgt geen Verklaring van geschiktheid en kunt uw rijbewijs niet laten vernieuwen. U kunt hiertegen in beroep gaan.

Het CBR geeft haar beslissing ook door aan de Dienst Wegverkeer (RDW) voor het Centraal Rijbewijzen- en Bromfietscertificatenregister.

Onze tip: begin op tijd !

Start op tijd met de keuringsprocedure. De wachttijd bij het CBR kan oplopen tot 4 maanden. U kunt de keuring overigens ook eerder, tot maximaal een jaar van tevoren plannen. De Verklaring van geschiktheid voor uw nieuwe rijbewijs is namelijk 1 jaar geldig.

Te laat?

Als u te laat bent en uw rijbewijs verloopt, dan rijdt u onverzekerd rond.

  • Soort rijbewijs: A/B en B/E

Wilt u meer weten?

Uw vragen zien we met belangstelling tegemoet.
Als u onderstaand formulier invult, dan nemen wij snel contact met u op.

Voor het maken van een afspraak kunt u ons ook bellen via 0523 - 27 29 26.